Tips till dig som börjar hållbarhetsrapportera 2020

2020 har varit ett spännande år utöver det vanliga på många sätt. Hoppas alla är lika exalterade som vi på Position Green över att det börjar bli dags att sammanställa årets hållbarhetsdata.
För att effektivisera processerna och maximera nyttan av er datainsamling har vi sammanställt nio tips och frågor som du kan ställa dig själv och din organisation inför ert klimatbokslut 2020.
- Skapa internt engagemang
Skapa engagemang för hållbarhetsrapporteringen internt i organisationen. Gå igenom vilka syften hållbarhetsrapporteringen fyller och hur viktig datainsamlingen är för uppföljningen av era mål.
Ha en tydlig kick-off internt där ni sätter hållbarhetsarbetet i ett sammanhang med interna eller externa presentatörer. Hållbarhetsfrågan blir allt viktigare för att behålla och locka rätt personal – detta är ett utmärkt tillfälle att visa vad ni gör.
- Börja i tid
Förbered redan nu och lägg upp en strategi för hållbarhetsrapporteringen. Säkra tidigt att du får tillgång till den information du behöver för att rapportera den data du ansvarar för.
De stora frågorna brukar vara:
1. Vilken information behöver vi få in?2. Vem har den informationen?3. I vilket format finns informationen?4. Be den som ska leverera informationen att bekräfta att de kan leverera rätt data, i rätt format, i tid.5. Sätt av tid för rapporteringen.6. Bjud vid behov in till informations- och avstämningsmöten kring rapporteringen.
- Uppdatera väsentlighetsanalysen
Se till att ni har en uppdaterad väsentlighetsanalys och att det verkligen är det viktigaste som mäts. En vanlig fallgrop är att väsentlighetsanalysen inte fått tillräckligt med tid och utrymme och att man därmed mäter fel saker. Använd även er intressentanalys och fundera över vad era intressenter vill veta om er verksamhet.
- Håll det enkelt
Säkerställ att ni kommer att få in den data som behövs för era mål och nyckeltal, men försök att hålla det så enkelt som möjligt. Finns det mätpunkter eller datainsamling som kan förenklas eller som inte används?
- Tänk extern kommunikation
Vill ni kommunicera era resultat av hållbarhetsrapporteringen externt är det viktigt att ni tidigt vet vilken information ni vill delge, så att rätt underlag inför detta också samlas in. Är det någonting nytt ni vill kunna kommunicera till era intressenter? Våga vara transparenta och uppdatera er externt tillgängliga information. Genom att t ex skapa en skiss på den rapport som ska tas fram blir det tydligare vilken data som saknas och nu behöver samlas in.
- Gör externa jämförelser
Fundera över om det finns andra verksamheter eller brand index som ni kan jämföra era resultat mot. T ex Sustainable Brand Index (SBI), Sustainalytics Company ESG Risk Ratings och DI:s rankning av de mest hållbara bolagen.
- Samarbeta externt
Undersök om det finns andra liknande verksamheter som ni kan samarbeta med. Har ni data som går att jämföra? Kan ni lära av varandra? Dela utmaningar, framgångar och best practice.
- Kommunicera resultatet internt
När insamlingen är färdig se till att alla medarbetare involveras och får ta del av resultatet. Visa och diskutera hur alla kan bidra till att förbättra resultaten till nästa år och visa vilket fint arbete ni lägger ner tillsammans. Verksamhetens hållbarhetsarbete blir en allt viktigare del av att förbli attraktiv som arbetsgivare.
- Fira framgångarna
Glöm inte att fira det ni har lyckats med och de positiva resultat ni har nått under året. Underskatta inte tårtans makt! Inkludera alla anställda och skapa samtidigt ett större engagemang för hållbarhetsfrågorna och era förbättringsåtgärder inför nästa år.