Intervju: Christian Jansson, grundare och VD för Godsinlösen AB

Anders Frankel | 24 februari, 2020

Image

Dela denna intervju

Med syftet att belysa hur verksamheter kan bidra till bättre hållbarhet pratar vi med representanter för olika branscher. Vissa frågeställningar är specifika, men många kommer att ge svar som andra typer av bolag kan använda.

Vi tycker att GIAB är extra intressanta eftersom de är ett bolag som lyckats kombinera miljömässig hållbarhet med en finansiellt hållbar affärsmodell. En påminnelse om att omställningen medför möjligheter för den som tänker tidigt och klokt.

När vi på Position Green behövde telefoner till nya medarbetare såg vi att det var möjligt att tryggt köpa använda mobiltelefoner i fullgott skick - en besparing av såväl miljö som pengar. Detta är en del av vad GIAB erbjuder.

Vi pratar med Christian Jansson, grundare och VD för GIAB (Godsinlösen AB).

Position Green:
Vem är du - och hur skulle du beskriva GIAB?

GIAB:
Jag är VD för GIAB och har varit entreprenör i hela mitt liv. GIAB är ett innovativt företag med expertis inom omvänd logistik och cirkulär ekonomi. Vi är experter på att omvandla det som många kallar avfall till värdefulla produkter. Vi arbetar med en mängd bolag inom försäkring, e-handel och produktion. Genom vår digitala plattform hanterar vi omvänd logistik, värdering, leverantörer, återställning, hållbarhet och försäljning.

Position Green:
Hur kom ni på iden till GIAB?

GIAB:
Kombinationen rödvin och matematik.

Skämt åsido, när jag väl insåg att försäkringsbolagen agerade slentrianmässigt vid försäkringsärenden med mobiltelefoner och utan beräkningar avseende återbetalningar så kom jag fram till 1:1 modellen. Hos oss måste ägaren av en skadad telefon skicka in telefonen så att vi kan bekräfta skadan. Sedan skickar vi dem en rekonditionerad telefon av samma specifikationer i nyskick. I och med detta så minskade kraven med 30%. Detta var grunden i vår affärsmodell. Detta var grunden i vår affärsmodell.

Position Green:
Varför ska någon köpa sin telefon från er och inte direkt från Apple?

GIAB:
De största fördelarna är miljöaspekten och besparingar. Kvalitén är densamma som för en ny telefon - miljöpåverkan är betydligt mindre och priset lägre. Vi lämnar 12 månaders garanti. Enligt IVL Svenska miljöinstitutet leder ett köp av en ny mobiltelefon till 110 Kg CO2 utsläpp och 86 Kg avfall. Vårt antagande är att vi genom att reparera och få ut telefonen på marknaden skapar en miljömässig besparing som är nästan (vissa reservdelar behövs) lika stor.

Position Green:
Förutom att hantera telefoner för försäkringsbolag så säljer ni ju även begagnade telefoner - var kommer dessa ifrån?

GIAB:
Vi får hundratals försäkringsärenden varje dag som berör mobiltelefoner. När en telefon blir skadad så skickas den till oss och vi byter den mot en begagnad, lagad telefon i samma skick. Telefonen som skickades in repareras sedan och används antingen i ett annat försäkringsärende genom vårt program ”mobilcirkeln” eller säljs genom vår webbutik returhuset.se.

Position Green:
Hur upplever ni intresset för att köpa begagnad elektronik - finns det några tydliga trender?

GIAB:
Det finns en väldigt positiv attityd bland såväl konsumenter som från företagskunder. Förutsättningen är att produkten är genomgången och säljs med garanti. Förutom miljöaspekten medför köp av begagnade telefoner i nyskick en ekonomisk besparing av ca 15 - 30% beroende på modell.

Position Green:
Förutom mobiltelefoner - vilka andra produkter passar bäst att köpa begagnat?

GIAB:
Vitvaror - det finns ett bra utbud från t ex Bosch och Siemens. Precis som för mobiltelefoner har dessa tydliga miljömässiga och ekonomiska fördelar. Även datorer och surfplattor kan vara värda att kika på.

Position Green:
Till slut - några andra tankar som du vill dela med konsumenter och företag som vill minska sin miljöpåverkan?

GIAB:
För företag är det viktigaste att sluta använda fossila bränslen och bli med resurseffektiva. För konsumenter är mitt bästa tips att helt enkelt sluta köpa saker som man verkligen inte behöver och att spara i hållbara fonder.

Position Green:
Tack för en bra intervju och ett smart sätt att kombinera miljömässig och ekonomisk hållbarhet!Läs fler artiklar om hållbart företagande: